vineri, 16 ianuarie 2009

Mare este Domnul!

"Să cunoaştem, să căutăm să cunoaştem pe Domnul! Căci El se iveşte ca zorile dimineţei, şi va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primăvară, care udă pământul!”
(Profetul Osea, Osea cap. 6 vers. 3)

Dublu efort omenesc, incomensurabil răspuns dumnezeiesc.

Ca oameni avem capacitatea de a înmagazina în noi numeroase date despre lumea care ne înconjoară prin simplul fapt că trăim în ea. Dacă măcar unul dintre cele 5 simţuri cu care am fost înzestraţi funcţionează normal, acest lucru se poate întâmpla. Ca să cunoşti aşa e un fel de dat. Îţi asimilezi date care sunt disponibile pentru toată lumea, un fel de cultură generală. Cam în acelaşi fel se descoperă şi Dumnezeu până la un anumit nivel. Pavel vorbeşte în Romani despre revelaţia generală a lui Dumnezeu. Toţi oamenii au acces la ea, iar faptul că unii oameni nu cunosc nimic despre Dumnezeu e dovedit a fi pură ignoranţă.

Dar îndemnul venit prin Osea mi se pare genial. Să trecem peste limitele naturale, să întrebăm, că citim, să ascultăm, să ne rugăm, să-L ascultăm, să-L credem, să-l slujim. Să facem tot ce putem ca să-L cunoaştem pe Dumnezeu mai mult. Cât mai mult posibil. De fapt, cred că aici suntem limitaţi doar de voinţa noastră. Dumnezeu ne promite că se lasă găsit de către cel care Îl caută. Ne trebuie doar multă voinţă şi obedienţă. Smerenie şi răbdare. Credinţă că El este.

Profetul vorbeşte aşa de frumos despre ce îţi poate aduce cunoaşterea lui Dumnezeu! La fel cum vorbesc toţi psalmii împreună cu Solomon în minunatele lui Proverbe. Mi se pare un lucru de prisos să scriu despre ce înseamnă sau ar putea deveni zorile şi ploaia de primăvară. Acestea sunt lucruri pe care, ca oameni, pur şi simplu le cunoaştem. Ne sunt date. Dar analogiile care iasă din acest text sunt minunate.

1. Să cunoaştem!
2. Să căutăm să cunoaştem!
3. Să ne bucurăm!
4. Să-L lăudăm!

Bună dimineaţa!

Niciun comentariu: