joi, 22 ianuarie 2009

Cei 300 priviţi în faţă

„Cu cei trei sute de oameni care au limpăit, vă voi mântui, şi voi da pe Madian în mâinile tale."
(Domnul Dumnezeu către Ghedeon, Judecători cap. 7 vers. 7)

Cine limpăie apa? Fascinant lucru. 10 000 mii de oameni coboară la râu să bea apă. 300 dintre ei beau apă în acelaşi fel în care ar bea un câine. Şi Dumnezeu spune: cei 300 rămân!

De cealaltă parte, spartanii fac o altfel de selecţie. Leonidas alege să ia cu el pe cei mai viteji şi curajoşi 300 de soldaţi ai săi. E clar că oamenii care au pornit la luptă împreună cu el au mai participat la cel puţin un război sau au avut parte de antrenament specific. Soarta întregii peninsule greceşti depinde de ei. Aşa că oamenii sunt aleşi la mustaţă.

De ce fac aceste comparaţii? Nu vreau să spun în nici un fel că Ghedeon a procedat bine şi Leonidas nu. Situaţiile sunt atât de diferite încât nu cred că e sănătos să le punem în antiteză. Dar aş vrea să se vadă foarte bine felul de lucru al lui Dumnezeu. El nu numai că merită, încă de la început, să primească toată gloria, dar şi face în aşa fel încât slava Lui să nu poată să fie umbrită de nimic. Nici un ingredient omenesc, nimic adăugat. Totul e bio, fără pesticide, fără îngrăşăminte chimice.

300 de oameni ciudaţi conduşi de unul şters, fără antecedente glorioase. Apoi 300 de luptători veritabili conduşi de un rege tare şi neînfricat. Dacă i-am pune pe toţi să se înfrunte într-o bătălie, cine ar cîştiga? Omeneşte cunoaştem răspunsul. Dar adevăratul lucru care ar trebui să ne întrebăm e ce interes are Dumnezeu în situaţia aceasta? Pentru că numai aşa poţi afla cine are cu adevărat avantaj.

Aşa au stat lucrurile şi în Valea Isreel. La Termopile a fost la fel. Interesele lui Dumnezeu prevalează, indiferent de logica situaţiei respective. Nimic nu-I poate răpi gloria. Nimic nu-L poate opri să şi-o manifeste. Credincios sau nu, eşti sub imperiul intereselor lui Dumnezeu. Aici e ringul în care ne învârtim. Miracolele care se întâmplă sunt de domeniul normalului pentru El. Pentru că interesul lui e ca gloria Sa să prevaleze. Şi va face tot ceea ce omeneşte e ilogic să se întâmple.

Tocmai de asta, oriunde există o imperfecţiune există şi probabilitatea de a se produce un miracol. O victorie nesperată, o turnură cel puţin interesantă în mersul normal al lumii.

Bună dimineaţa!

P.S. Mâine continuăm cu metode de luptă.

Niciun comentariu: