(Isus Cristos şi David, Psalmul 40 vers. 17)
Am putea aborda psalmul 40 din cel puţin două perspective: prima, cea a lui David, autorul scrierii. A doua, cea a lui Isus Cristos, autorul inspiraţiei. Sunt câteva texte între psalmi despre care teologii spun că sunt cuvintele Mântuitorului, venite cu secole înainte, rostite de oameni prin Duhul Sfânt. Psalmul 40 intră şi el în categoria psalmilor profetici.
Haideţi să luăm lucrurile în ordine.
David: cioban, războinic, soţ, tată, împărat. Sărac? Poate că da în unele perioade din viaţă. Lipsit? Categoric! Câtă vreme a fost cioban a fost lipsit de respect şi atenţie (citiţi episodul ungerii lui ca împărat). Ca războinic nu a avut parte de pace niciodată. Când nu era implicat în vreun război fugea să-şi scape viaţa din cauza problemelor interne. Soţia l-a dispreţuit atunci când el era sincer şi vulnerabil. Şi-a îngropat patru dintre copii. Ca împărat s-a luptat să păstreze ceea ce a câştigat prin lupte, chiar dacă tronul i-a fost ameninţat uneori de propria familie.
Oare reuşim să ne dăm seama de perspectiva din care acest om aduce atâtea laude Domnului? Putem să realizăm de unde îşi capătă încrederea în acest Dumnezeu care aparent nu îi face prea mult bine?
Acum, dacă e să abordăm lucrurile din perspectiva Domnului Isus Cristos, autorul de facto al acestui psalm, nu vreau să amintesc decât faptul că Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om. Omul Isus Cristos scrie aici.
Singura concluzie pe care o pot trage e că oricine ai fi, oricât de jos sau de sus pe scara socială, oricât de strânsă ar fi relaţia ta cu Dumnezeu, atât timp cât trăieşti ca om pe acest pământ ai nevoie de ajutorul şi izbăvirea lui Dumnezeu. Nu poţi fără ele. Singura ta speranţă e în promptitudinea cu care Dumnezeu îşi duce la îndeplinire promisiunile.
Bună dimineaţa!